Vrachtwagenchauffeurs en buschauffeurs leggen een behoorlijk traject af, voordat ze officieel aan de slag kunnen. Ze moeten verschillende opleidingen volgen en leggen niet een, maar meerdere examens af. Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs die aangeeft dat de bestuurder een aanvullende vakbekwaamheid heeft behaald. Deze aanvullende vakbekwaamheid is verplicht voor beroepschauffeurs die in Europa rijden. Het is bedoeld om de verkeersveiligheid te vergroten en de kwaliteit van het beroepsgoederen- en personenvervoer te verbeteren. De Code 95 geldt voor zowel vrachtwagenchauffeurs als buschauffeurs.

Waar gaat het om?

De Code 95 is in Europa ingevoerd in 2008 en is een onderdeel van de Europese Richtlijn Vakbekwaamheid. De Code 95 heeft betrekking op een aantal verschillende vaardigheden die beroepschauffeurs moeten beheersen. Beroepschauffeurs moeten kennis hebben van de verkeersveiligheid en het milieu. Hierbij gaat het om het herkennen van gevaren op de weg en het nemen van maatregelen om de risico's te beperken. Ook moeten ze weten hoe ze de impact van hun rijgedrag op het milieu kunnen verminderen. Beroepschauffeurs moeten weten hoe ze veilig met hun voertuig kunnen omgaan en hoe ze technische problemen kunnen oplossen. Hierbij gaat het onder andere om het uitvoeren van controles op het voertuig en het herkennen van problemen met de remmen, de banden en andere belangrijke onderdelen. Beroepschauffeurs moeten kennis hebben van de effecten van gezondheid en rijgedrag op hun rijvaardigheid. Hierbij gaat het om het herkennen van vermoeidheid en het nemen van maatregelen om deze te voorkomen. Ook moeten ze weten hoe ze veilig en verantwoord kunnen rijden in verschillende weersomstandigheden.

Rijopleiding en examen

Wil je het diploma van code 95 halen? Dan moet je een aanvullende rijopleiding volgen. Er zijn verschillende aanbieders van Code 95 opleidingen in Nederland, waaronder rijscholen (denk aan ABC Rijopleidingen), opleidingsinstituten en trainingscentra. Deze opleidingen zijn gericht op het bijbrengen van de benodigde kennis en vaardigheden om veilig en verantwoord te kunnen rijden. Ze bestaan uit zowel theoretische als praktische lessen. Tijdens de theoretische lessen leren beroepschauffeurs over de verschillende onderwerpen die relevant zijn voor de Code 95. Dit kan zowel klassikaal als online plaatsvinden. Tijdens de praktische lessen oefenen beroepschauffeurs met het toepassen van deze kennis in de praktijk. Na het afronden van de Code 95 rijopleiding moeten beroepschauffeurs een examen afleggen om de aanvullende vakbekwaamheid te behalen. Het examen bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte. Als ze dit examen goed afronden, kunnen ze officieel aan de slag.