In het dagelijks leven kun je niet meer om duurzaamheid heen. Je hoort er steeds vaker over in je omgeving en in de media wordt er ook veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Weet jij al of je milieubewuste keuzes maakt of houd je je er nog niet erg mee bezig? Dat we allemaal ons steentje moeten bijdragen aan een schoon klimaat is wel bekend, maar hoe kun je dat nu eigenlijk doen? Duurzaamheid is een breed begrip en wordt vaak gelinkt aan CO2-uitstoot, groene energie en windmolens. Waar apparaten en machines steeds slimmer worden ingericht, is het ook ons gedrag dat meer op duurzaamheid moet richten.

 

Afval scheiden

Het eerste wat je kunt doen is je afval scheiden. Iedereen kan afval scheiden, je hoeft er geen extra kosten voor te maken en het is erg eenvoudig. Afval is echt een wereldwijd probleem wat voor veel narigheid zorgt. Zorg dus dat je in huis minstens drie soorten prullenbakken hebt staan. Een voor gft-afval, een voor plastic afval en een voor restafval. Naast de producten die in deze bakken horen kun je ook glas, papier en batterijen scheiden. Zorg er natuurlijk voor dat je dit in de juiste bak gooit. Van de meeste producten is het wel duidelijk in welke bak het hoort, maar soms is dit niet altijd vanzelfsprekend. Wat doe je bijvoorbeeld met sigaretten, volle stofzuigerzakken en kattenbakkorrels?

 

Milieubewust in huis

Naast afval scheiden zijn er nog meer manieren waarmee jij kunt bijdragen aan een duurzame samenleving. Douche bijvoorbeeld minder lang, was je kleding op een lagere temperatuur en hang deze buiten te drogen bij mooi weer. Je kunt natuurlijk ook altijd de verwarming wat lager zetten en een dikke trui en warme sokken aantrekken. Verder is het zonde als je lichten aan laat staan, waar je ook het gordijn open kunt zetten voor wat daglicht. Je kleding kun je verduurzamen door tweedehands kleding te kopen en oude kleding naar een kringloopwinkel te brengen.

 

Duurzaam buitenshuis

Ook buiten zijn er een aantal dingen die je kunt doen. We weten inmiddels allemaal dat onze auto’s veel gassen uitstoten, waardoor je dus beter een keer met de fiets kunt gaan. Niet alle ritjes zijn te doen met de fiets, maar er is veel meer mogelijk dan lukraak de auto pakken. Grotere afstanden kun je bijvoorbeeld prima afleggen op een elektrische fiets. Er zijn verschillende soorten elektrische fietsen die bij jouw gebruik passen. Van een elektrische mamafiets waarmee je je kind veilig kunt vervoeren tot aan een stevige gazelle elektrische fiets die je van het ene naar het andere punt brengt. Kies de fiets uit op het gebruik dat je ervan maakt.